Svenska kommuner och regioner står inför en svår ekonomisk verklighet där sociala och hälsomässiga utmaningar växer. I sin Ekonomirapport som publicerades i oktober 2024, rapporterar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att den offentliga sektorn förväntas göra sitt svagaste ekonomiska resultat på över två decennier, med underskott på 8 miljarder kronor under 2024. Trots prognoser om förbättrade resultat till 2025 kvarstår stora strukturella problem som riskerar att påverka vårt välfärdssystem.
Åldrande befolkning och ökade vårdbehov
En snabbt åldrande befolkning innebär att andelen äldre, särskilt de över 80 år, ökar kraftigt i alla kommuner under de kommande tio åren. Detta skapar enorma påfrestningar på äldreomsorgen och sjukvården. Om vi inte börjar arbeta smartare och mer preventivt, kommer det krävas stora investeringar för att hantera det ökade vårdbehovet och säkerställa att vårdplatser och personalresurser räcker till. Kostnaderna för äldreomsorg har redan börjat stiga snabbare än tidigare, vilket på allvar riskerar att urholka andra delar av välfärden.
Utanförskap och socialt skydd
Kommunernas individ- och familjeomsorg står också inför stora ekonomiska utmaningar. Behovet av skyddat boende, våldsförebyggande insatser och stöd för utsatta barn har ökat dramatiskt. Dessa områden präglas ofta av budgetunderskott, vilket gör det svårt för kommunerna att säkerställa tillräckligt stöd för de mest utsatta. Samtidigt är det nödvändigt att hitta långsiktiga lösningar för att minska socialt utanförskap och underlätta arbetsmarknadsintegration. Även inom detta område behövs tidigare insatser, smartare arbetssätt och ett fokus på insatser som verkligen ger resultat.
Utfallsbaserade lösningar för sociala och hälsomässiga utmaningar
För att möta dessa komplexa utmaningar behöver kommuner och regioner övergå till ett mer utfallsbaserat arbetssätt. Det innebär att resurser styrs mot åtgärder som bevisligen skapar positiva sociala och hälsomässiga resultat. Till exempel kan förebyggande insatser i äldreomsorgen och sjukvården minska behovet av akut vård, och integrerade stödinsatser för utsatta grupper kan bidra till långsiktig ekonomisk och social stabilitet.Digitala lösningar och datadriven analys kan också spela en nyckelroll i att identifiera riskområden och utforma insatser som ger bästa möjliga effekt. Genom att mäta och belöna resultat snarare än aktiviteter kan kommuner och regioner maximera samhällsnyttan och samtidigt hushålla med begränsade resurser.
De sociala och hälsomässiga utmaningarna är alltför stora för att lösas enbart med traditionella arbetssätt. För att upprätthålla och förbättra välfärden krävs att kommuner och regioner fokuserar på lösningar som främjar social inkludering, stärker vårdkedjan och skapar långsiktiga effekter. Ett smartare, mer utfallsbaserat arbetssätt är inte bara en möjlighet – det är en nödvändighet för att möta framtidens krav och säkra välfärden för alla medborgare. Och här kan utfallskontrakt vara av central betydelse. I ett socialt utfallskontrakt finansieras omställningsarbetet och insatserna av en extern finansiär, som enbart får tillbaka sina pengar om och i takt med att insatserna ger önskade resultat. Dessutom medför ett utfallskontrakt att insatserna genomförs baserat på en noggrann analys av problem och rotorsaker, att insatserna bygger på godtagbar evidens, att de styrs mot önskade utfall - inte på aktiviteter - och att en gedigen kalkyl av insatsens potentiella ekonomiska lönsamhet gjorts innan budget för insatsen satts.
Utfallsfonden är Sveriges första fond som finansierar sociala utfallskontrakt. Med det stöd som regeringen gett till utfallskontakt - och med de framåtlutade kommuner och regioner som redan anammat arbetssättet - hoppas vi kunna möjliggöra att fler kommuner ställer om och att vi gemensamt förbättrar välfärden och människors livsvillkor.